Doskonałe chocolate chip cookies (lepsze niż pieguski!)
lutego 19, 2016Moje ulubione ciasteczka na świecie. Wierzcie lub nie, ale próbowałam wersji niewegańskiej i smakuje o wiele gorzej! W ogóle, jak teraz o tym myślę, to wszystko smakuje gorzej niż te ciasteczka.
Przepis zaadaptowany z bloga Oh She Glows. Mój przepis używa nieco innych składników w dwóch miejscach, na dodatek zamiast mieszać wszystko po kolei, po prostu wrzucam wszystko (oprócz czekolady!) do miski i miksuję.
Składniki na około 15 ciastek:
- 7 łyżek margaryny i łyżka oliwy
- pół szklanki brązowego cukru
- ćwierć szklanki białego cukru (można w dowolnych proporcjach zamieniać z brązowym)
- łyżka mielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody
- łyżeczka ekstraktu waniliowego / około łyżeczki cukru waniliowego
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki mąki - można dać dwa rodzaje, ja zazwyczaj daję szklankę kukurydzianej i dodaję tę, którą mam akurat pod ręką
- ćwiartka łyżeczki cynamonu
- tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę (ja z jednej kostki robię ćwiartki)
Instrukcje:
1. Piekarnik nagrzać do około 175*C.
1. Piekarnik nagrzać do około 175*C.
2. Składniki zmieszać. Wersja dla cierpliwych: najpierw mąkę, potem dodać cukier, zmiksować. Dodać siemię rozmieszane z wodą, dorzucić resztę, zmiksować znowu. Wersja dla leniwców: zmieszać wszystko oprócz czekolady. Lepiej użyć miksera albo blendera ręcznego, z blenderem stojącym może być trochę "zabawy" w zeskrobywanie ciasta ze ścianek i pomagania blenderowi łyżką.
3. Do gotowego ciasta wmieszać (ręką, łyżką) kawałeczki czekolady, a potem w dłoniach formować małe kuleczki. Ciastka rosną bardzo duże, więc kuleczki naprawdę nie muszą być ogromne!
4. Piec 10 do 12 minut, wyłączyć piekarnik i pozwolić ciastkom "dojrzeć" jeszcze 5 minut.
Voila!
Przepis uwielbiam. Ciastka nie tylko są bardzo łatwe w przygotowaniu i wymagają niewielkiego wysiłku; nie są też czasochłonne. Gwarantuję, że wychodzą nawet największym kuchennym beztalenciom (na przykład mnie). Są za to pyszne i przeciętnie kaloryczne. Mimo mniejszej kaloryczności np. mąki kukurydzianej w porównaniu z pszenną czy margaryny zamiast masła, to jest jednak nadal ładnie podana prawie szklanka cukru - dlatego lepiej szybko wszystkich częstować albo zrobić połowę, bo szalenie wciągają! Można ewentualnie poeksperymentować z zastąpieniem cukru miodem albo pokombinować ze słodzikiem... ale to wypróbuję kiedy indziej.
I jak? Lubicie ciastka? Wypróbujecie ten przepis? A może macie swoje ulubione rodzaje?
PS. Mielone siemię lniane można znaleźć najprędzej w jakimś sklepie ekologicznym, nigdzie indziej nie widziałam.
0 komentarze
To jest strefa pozytywna. Jesteśmy empatyczni i nie tolerujemy hejtu, pamiętaj! #selflove